De schrijver van deze rubriek had vroeger een oom die daadwerkelijk ‘één met de natuur’ was. Als je met hem door het bos liep kon hij aan een geluid in de verte meteen zeggen wat voor een soort vogel dat voortbracht. Ook sporen in het zand vormden geen geheim voor hem. Wie nu niet zo’n oom heeft en toch nieuwsgierig is naar welke dieren om ons heen leven kan een beroep doen op een app: De Dierenzoeker, die zowel op mobieltjes als tablets werkt. Er zit nu de beschrijving van 300 meest voorkomende dieren in, maar de makers beloven dat dat aantal opgekrikt wordt tot 400.
Aan het begin van je digitale speurtocht naar de naam van het dier wordt je geholpen een keus te maken aan de hand van 10 criteria, zoals ‘leefgebied’, ‘seizoen’ en ‘kleur’. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen hoe de vis heet die je in de vijver ziet en hoe groot die kan worden. De teksten zijn simpel en beknopt. De app is dan ook bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Voor de jeugdige gebruikers wordt ook meteen duidelijk gemaakt dat ze geen ‘dierenencyclopedie’ in hun handen hebben: ‘Een panda zul je hier niet in vinden’. Mochten de kinderen in hun eigen woonomgeving een dier zien die ze niet terug kunnen vinden, dan kunnen ze er een foto van maken en die mailen naar medewerkers van het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden, die dan gaan proberen het dier te termineren. Vragenstellers krijgen binnen 3 weken antwoord, zo wordt beloofd.
Bladerend door de app kom je dieren tegen die je nog nooit gezien hebt. Zoals de ‘achtogige bloedegel’. Op zich niet zo bijzonder, aangezien deze worm alleen ’s nachts als het regent uit het water tevoorschijn komt. Ondanks dat het dier maar 6 cm lang kan worden heeft hij toch acht ogen: ‘Hij eet allerlei kleine waterdiertjes en slikt ze in een keer door’. De Dierenzoeker is een initiatief van Naturalis Biodiversity Center, Het Klokhuis (NTR) en EIS-Nederland.
De app is hier te downloaden voor iPhone en iPad en hier voor Android telefoons en tablets.